Μεσογειακή δίαιτα εναντίον κατάθλιψης




ΛΟΝΔΙΝΟ : Mεγάλη έρευνα που πραγματοποίησαν ισπανοί επιστήμονες δείχνει ότι η μεσογειακή δίαιτα, εκτός των άλλων ευεργετικών ιδιοτήτων της, εμποδίζει την εμφάνιση της κατάθλιψης. Οι ερευνητές μελέτησαν 11.000 άτομα επί τέσσερα χρόνια και διαπίστωσαν
ότι όσοι ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης, ψάρια, ξηρούς καρπούς, φρούτα και κατανάλωναν ελάχιστο κόκκινο κρέας είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης σε σχέση με άτομα που ακολουθούσαν διαφορετικά είδη διατροφής.

Οι ερευνητές επέλεξαν το δείγμα τους να αποτελείται κυρίως από παντρεμένους άνδρες που ήταν πρώην καπνιστές, θεωρώντας προφανώς ότι αυτή η κατηγορία έχει αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσει κατάθλιψη. «Διαπιστώσαμε ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στη διατροφή και στην κατάθλιψη, αλλά απαιτείται ακόμη πολλή δουλειά,καθώς και νέες έρευνες για να ανακαλύψουμε τον μηχανισμό και τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στην τροφή και στην ψυχική διάθεση» δήλωσε στο Reuters η Αλμουδένα Σάντσες-Βιλέγας, επικεφαλής των ερευνητών στο Πανεπιστήμιο της Λα Πάλμα και στο Πανεπιστήμιο της Ναβάρα στην Ισπανία.

ΠΗΓΗ : ΤΟ ΒΗΜΑ